undefined
undefined
undefined
undefined
undefined

Shenzhen North Station

"Cultural desert" is often the commentary on Shenzhen. It is true that Shenzhen is young and does not have a long history of development, but as the window of China's reform and opening up, the most important and successful pioneer immigrant city, it has attracted the attention of the world. Openness, freedom and tolerance form its unique city spirit, where multiple cultures are intertwined and played out. What we want to do is how to make passengers coming to Shenzhen North Railway Station feel the openness and tolerance of Shenzhen and leave a unique and unforgettable impression of the city.
The complexity of the project also predestines it to be not a simple station plaza design, but a symbiosis of transportation hub distribution space, urban celebration and entertainment space, commercial outreach and leisure space, and mountain ecological extension space, a multi-dimensional composite space based on the transportation hub. We hope that Shenzhen North Station can become the nucleus of vitality for the development of the surrounding new cities, and become a public open space for the surrounding citizens to enjoy and participate in daily, where they can write their lives.
The design takes the use demand and spatial feeling as the starting point to create a humanized space. While paying attention to traffic efficiency and convenience, the continuous sun and rain shade corridors and patches of woods echo the unique climate characteristics of Shenzhen, providing a comfortable place for citizens to stay and rest. To reflect the characteristics of a migrant city, the design divides the provinces of the Chinese map into east and west sectors, and implants small landmark points in the east and west squares respectively, in the hope of providing a sense of place belonging for the passengers coming from the south to the north. The use of large stones found in the excavation of the site as sculptures, the introduction of the surrounding natural mountains and forests into the sunken courtyard using Chinese gardening techniques, and a series of other actions, are a little bit of the extraordinary way we try to explore in the ordinary space.

 

Project Name: Shenzhen North Station Landscape Design
Location: Shenzhen, Guangdong Province
Client: Shenzhen Metro Group
Main function: Large-scale transportation hub
Site area: 40hm2

 

Design|Completion Year: 2008|2012

 

More representative project